Wanneer iPhone opladen?

Is het echt zo erg om je telefoon de hele dag op te laden? Of is het de moeite niet waard om je zorgen te maken over de levensduur van je telefoon accu.

Als je niet zeker weet of er een ‘juiste’ manier is om je telefoon op te laden, of dat te lang, te vaak of te snel opladen de batterij kan beschadigen, dan ben je niet de enige. Sommige stoppen hun telefoon gewoon in een oplader (of gooien ze op een draadloos oplaadstation) waar en wanneer er maar een oplader beschikbaar is. Andere houden hun accu’s keurig tussen de 40 en 80 procent en laden hun telefoon ​​nooit volledig op met als overtuiging dat een accu dan langer meegaat. Hoe en hoe vaak moet je je iPhone nu eigenlijk opladen?

Hoe iPhone opladen?

Wat zegt de wetenschap? Als je jouw batterij oplaadt, gaat de prestatie ervan na verloop van tijd achteruit, ongeacht hoe je het doet. Smartphones worden gevoed door lithium-ion batterijen, die werken door ladingsdragers (in dit geval lithium ionen) die van de ene elektrode naar de andere worden verplaatst. De ionen bewegen in de ene richting tijdens het opladen en in de andere richting tijdens het ontladen.

Het verplaatsen van die ionen zet de elektroden onder druk en leidt tot een kortere levensduur van de batterij zelf. Het lithium-ion heeft wat ruimte nodig in de elektroden en de elektrode moet deze ruimte vrijmaken en door deze spanning verslechteren de elektroden geleidelijk en dat is dan ook weer terug te zien in capaciteitsverlies van de batterij.

Hoe vaak iPhone opladen?

Als je jouw batterij minder vaak volledig oplaadt en niet volledig leeg laat lopen, kan dit de levensduur enigszins verlengen. Minder spanning op de elektroden resulteert in minder degradatie en uiteindelijk een hogere capaciteit voor een langere periode.

Het is dus mogelijk om de levensduur van de batterij te verlengen door je iPhone niet volledig op te laden en niet helemaal te ontladen. Dus we zullen maar zeggen: blijf tussen de 20 en 80 procent. De levensduur van de batterij is omgekeerd evenredig met de hoeveelheid lithium ionen die je in de elektroden plaatst.

Dit is een van de redenen waarom Apple geoptimaliseerd opladen van de batterij op de iPhone aanbiedt. Hierdoor blijft de lading onder de 80 procent. Android heeft geen vergelijkbaar algoritme op systeemniveau, maar individuele fabrikanten zoals OnePlus en Asus hebben hun eigen optimalisatie functies geïntroduceerd.

Andere factoren die het opladen beïnvloeden

Warmte is een andere factor die de levensduur van de batterij negatief beïnvloedt. Hitte is de grootste vijand van batterijen. Lithium-ion presteert goed bij hoge temperaturen, maar langdurige blootstelling aan hitte verkort wel de levensduur.

Warmte is vooral een probleem wanneer je draadloos oplaadt Afhankelijk van een aantal factoren zoals uitlijning, verfijning van het oplaadstation en het telefoonhoesje kan je iPhone oplader uiteindelijk slechts de helft van de stroom leveren. Waar stroom weerstand ontmoet, ontstaat uiteindelijk ook warmte.

Wat zeggen de fabrikanten

De grote telefoonfabrikanten geven eigenlijk geen echte aanbevelingen voor specifieken ‘oplaadtechnieken’. Echter geven ze wel vage tips.

Apple iPhone opladen

Apple zegt dat je, je Apple iPhone batterij moet opladen wanneer je maar wil en voegt eraan toe dat het niet nodig is om hem 100 procent te laten ontladen voordat je hem weer oplaadt. Op een andere pagina op de website van Apple merkt het bedrijf op dat je extreme temperaturen (boven 35 graden Celsius) wel moet vermijden. Maar verder geeft Apple niet aan wanneer je wel of niet je iPhone zou moeten opladen.

Google smartphone opladen

De aanbeveling van Google is even duidelijk. Ook zij geven aan dat je je telefoon zo vaak als weinig op kunt laden als je zelf wil. Je hoeft je telefoon niet te ‘leren’ hoeveel capaciteit de batterij heeft door van vol naar nul of nul naar vol te gaan.

Samsung opladen

Samsung adviseert regelmatig op te laden en de batterij boven de 50 procent te houden. Ze geven ook aan dat als je jouw telefoon aangesloten laat aan een oplader terwijl deze volledig is opgeladen dit de levensduur van de batterij kan verkorten.

Je iPhone opladen is een kwestie van gemak

Op de lange termijn moet je kiezen wat je zelf het fijnste vindt: opladen wanneer je wil, of je batterij koesteren. Het beste zou zijn als de batterij van een telefoon geleidelijk zijn lading verliest en deze vervolgens weer opgeladen wordt tot 80 procent. Uiteindelijk wil je natuurlijk niet het risico lopen dat je op pad gaat met een lege batterij dus wat ons betreft is het advies lekker opladen wanneer je zelf wil, want als je, je batterij elke keer maar halverwege oplaadt gaat hij langer mee, maar is hij ook eerder leeg (zoals onderweg). En wat heb je aan een telefoon die leeg is.

Waar kan ik een iPhone oplader kopen?

Bij ons bestel je originele iPhone opladers, kabels en adapters. Via het menu kun je gemakkelijk het juiste model iPhone selecteren en daarin vind je alle iPhone opladers die bruikbaar zijn voor het specifieke model iPhone. Je vindt bij ons niet alleen iPhone opladers, maar ook opladers voor je MacBook, iPad, Samsung en diverse accessoires zoals Magic Mouses en toetsenborden.

Wat kost een iPhone oplader?

De kosten voor een iPhone oplader kunnen sterk uiteenlopen. Van €1 bij de Action tot en met €25,- voor een iPhone USB-C lightning kabel en €20-voor een iPhone USB-C adapter. Het verschil in prijs is het verschil in kwaliteit, zo branden goedkopere kabels vaak sneller door en is de ‘behuizing’ ook een stuk fragieler.

De prijzen van onze kabel en adapters zijn een stuk gunstiger geprijsd en ook nog eens origineel. Een USB-A lightning kabel van 1 meter kost €12,50 en een USB-C lightning kabel €14,85. De prijzen voor iPhone adapters lopen uiteen van €11,85 voor een 5V adapter tot €17,95 voor een USB-C adapter van 18W en €24,95 voor een USB-C adapter van 20W.