Oplader in stopcontact laten zitten

Is het slim op je oplader in het stopcontact te laten? De meesten van ons doen het wel vaak, maar is dit wel zo slim. Om nog maar te zwijgen over alle andere opladers die we tegenwoordig hebben en gebruiken die 24/7 zijn aangesloten.

Als ik een beetje vluchtig om mij heen kijk tel ik zo 5 opladers die aangesloten zitten waarvan de meeste zonder apparaat. Dit roept eigenlijk meteen een paar vragen op. Hoeveel stroom verbruiken ze? Moet ik ze loskoppelen? En is het veilig?

Oplader zonder telefoon in stopcontact

In plaats van wat te gissen, besloot ik mijn test uitrusting uit te pakken en wat te testen. Mijn favoriete meter voor deze test is de energiemeter van Basetch, omdat ik deze gemakkelijk kan gebruiken om te meten hoeveel stroom een ​​apparaat verbruikt. Overal kun je tegenwoordig wel een energiemeter kopen die meet hoeveel verbruik er doorheen gaat.

De gemiddelde prijs voor een kWh in Nederland ligt op €0,22. Ik heb een Apple iPhone oplader gedurende een paar dagen in het stopcontact laten zitten (zonder een apparaat er aan vast) en wat denk je? Ja de oplader verbruikt stroom, zelfs als er geen telefoon is om op te laden.

Oplader in stopcontact laten zitten kost stroom

Volgens mijn test verbruikt de Apple iPhone oplader ongeveer 130W aan stroom per maand. Wat neerkomt op ongeveer 1,5kWh per jaar en dat is omgerekend weer €0,33. Dat lijkt niet veel toch? En om eerlijk te zijn, gezien die cijfers, is het gewoon niet de moeite waard om opladers echt los te koppelen met het idee om geld te besparen. Ik bedoel, als je vijf laders 24/7/365 hebt draaien, kost het je gemiddeld ongeveer €1,65 per jaar.

Er zijn echter wel een aantal redenen die de moeite waard zijn om in gedachte te houden.

Hoeveel opladers heb je aangesloten?

Een? Vijf? Een dozijn? Onthoud ook dat verschillende laders verschillende hoeveelheden stroom kunnen verbruiken. Hoe groter de oplader, hoe meer hij zal verbruiken. Niet originele opladers kunnen ook veel meer stroom verbruiken (tot 10 tot 20 keer meer, op basis van mijn tests).

Opladers kunnen heet worden

En als ze heet worden terwijl ze begraven onder kleding of boeken liggen (of huisdieren die warmte zoeken … vooral katten worden aangetrokken door warme opladers), kunnen ze nog heter worden, en dat is iets wat je wil vermijden.

Denk aan het milieu

Denk ook eens na over de milieukosten van deze continu werkende laders. Miljoenen opladers die 24/7/365 aangesloten blijven zitten, vertaalt zich in miljoenen kilowatturen per jaar. En elk kilowattuur geproduceerd vermogen staat gelijk aan ongeveer een pond CO2 dat in de atmosfeer wordt uitgestoten.

Met dat in gedachten moeten we misschien allemaal onze opladers loskoppelen als ze niet in gebruik zijn.

Een alternatief?

Als alternatief kun je slimme stopcontacten kopen die je op afstand kunt bedienen. Je vervangt het ene actieve apparaat door een ander, en naar mijn ervaring kunnen ook deze behoorlijk wat stroom trekken wanneer ze zijn aangesloten, maar als je ze verstandig gebruikt, zou je een enkel slim stopcontact kunnen gebruiken om een ​​aantal verschillende apparaten in en uit te schakelen.

Of misschien kan een enkel stopcontact de meeste van je apparaten in bijvoorbeeld je kantoor aan het eind van de dag uitschakelen, of de laders die je in je woonkamer hebt als het tijd is om naar bed te gaan.